Bize Ulaşın : 0530 205 96 08

Çiçek Bakımı

 

Çiçekler hayatımızın her alanına dahil olan kıymetli konuklardır. Bazen dekorasyonumuzu tamamlaması için, bazen ortamda nefes alan bir canlı olması için satın alır ve yetiştiririz. Bazen de sevdiklerimiz tarafından özel günlerde ya da sadece bizi mutlu etmek için gönderilirler.

Evlerimizin ve işyerlerimizin en kıymetli konukları çiçekler, bazen sevdiklerimiz tarafından bize gönderilir, bazen de biz onları özenle seçer, yeni yuvalarına yerleştiririz. Ne kadar iyi ve doğru bakarsak yerlerine o kadar alışır, güzelliklerini sergilerler. Bu sayfadan yaşam alanlarımıza hayat veren salon çiçeklerinin bakımı hakkında temel bilgileri edinebilirsiniz.

 

Vazo Çiçekleri Bakımı

 

Saksılı bitkilerimizin haricinde mis kokusu ile bizi mest eden lilyumları, papatyaları, gülleri kısacası vazodaki çiçeklerimizi nasıl uzun süre muhafaza edebiliriz?

Vazodaki çiçeklerimizi çoğu zaman 1 hafta seyre dalar ardından kurutur veya atarız. Aslında vazodaki çiçekleri de 1 ay kadar mis kokuları ile muhafaza edebiliriz. Bunun için öncelikle yapılması gereken; çiçeğin türü ne olursa olsun bağlı olduğu ipi veya lastiği kesmek. Önce çiçeklerimizin biraz rahatlamasını sağlamalıyız. Eğer vazosu yok ise, temiz bir vazo içerisine yerleştirdikten sonra yapılacak işlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
#1- Çiçeğin vazo içerisinde kalan saplarındaki yaprakları temizleyin, eğer çiçeğiniz gül ise dikenlerini de temizlemeyi unutmayın. Bu şekilde çiçeğiniz daha rahat su çekecektir.
#2- Çiçeklerin saplarının ucundan 3-4 cm kadar eğimli olacak şekilde kesin.
#3-  Temiz su doldurduğunuz vazo içerisindeki suyunu her gün taze su ile değiştirin.
#4-  Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirin.

Çiçek bakmak özen isteyen bir iştir. Eğer doğru bakılmaz, doğru yerde muhafaza edilmez ve gerektiği zaman beslenmezse küserler. Çiçek açmazlar. Yapraklarını dökerler ve hatta ölebilirler. Ancak ne kadar iyi ve doğru bakarsak yerlerine o kadar alışır, güzelliklerini sergilerler. Onların canlı oldukları unutmadan gereken özeni göstermek gerekir.

Çiçek bakımında başarıyı getirecek bazı önemli nüanslar vardır. Bunlardan biri de çiçeğin toprağıdır. Her çiçeğin istediği ve yaşayabileceği toprak farklıdır. Bazı çiçekler kireçli topraklarda yetişirken bazı çiçekler bol humuslu topraklarda yetişirler. Sulama da bir diğer önemli etmendir. Suyu çok seven bir çiçeği susuz bırakırsanız kuruyacaktır. Aynı şekilde çok fazla suya ihtiyaç duymayan bir çiçeğe fazlaca su verirseniz kökleri çürüyebilir. Bazı çiçekler yapraklarına suyun gelmesinden hoşlanmazken, bazıları için oldukça faydalıdır.

Çiçeklerin konumu da gelişimlerini olumlu veya olumsuz etkiler. Birçok bitki hava akımından hoşlanmaz ve kapı aralıklarına konulduğu zaman yaprakları zarar görebilir. Eğer çok fazla güneş istemeyen bir bitkiyi güneşi dik açı ile göreceği bir yere bırakırsanız aynı şekilde yaprakları solacak hatta ölecektir. Bu durum ışık seven bir bitkinin güneşten mahrum bırakılması sonucu da görülebilir. Bazı bitkiler ise günün belli saatlerinde güneş ışığı isterken belli saatlerinde de daha gölge alanlarda durmak isterler. Bitkileri evlerimizde misafir ettiğimiz zaman onlara kendi doğal yaşam alanlarındaymış gibi bir ortam sağlamazsak, uyum sağlamakta güçlük çekeceklerdir. Bu sebeple onları yerleştirdiğimiz alanların uygun aydınlıkta ve ısıda olması gerekir. Fazla ya da düşük sıcaklık deformasyonlara sebep olabilir.

Bitkilerinizin uygun zamanlarda saksı değişiminin yapılması, gübrelenmesi ve beslenmesi gerekir. Bu sayede sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edecektir. Ayrıca balkonda yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkilerin de o ortama uyum sağlayabilecek bitkiler olması gereklidir.

 

ÖNERİLEN ÜRÜNLER